Grävmaskin som gräver ut mark

Så genererar losshållning kostnadseffektiv berghantering

Losshållning inom bergteknik innebär att bryta loss berg från sitt ursprungliga läge. Det görs främst genom sprängning eller spräckning av berget, beroende på hur känsligt området är. Vi förklarar hur processen går till, vad man bör ta hänsyn till när man planerar losshållning samt hur vi på Scandrock kan hjälpa till. 

Vad är losshållning?

Losshållning är helt enkelt fackspråk för att bryta loss berg och kan genomföras på flera olika sätt. Man kan antingen spränga berget med något slags sprängämne, exempelvis nitroglycerin eller spräcka berget med hjälp av hydraulik. Övergripande kan man säga att sprängning är som att använda en hammare och spräckning är som att använda en kil. 

Bergsprängning och bergspräckning

När man spränger berg använder man sig oftast av så kallade pallsprängningar. Det innebär att man utför sprängningen i ett antal “trappsteg”, där man först spränger ett trappsteg, hanterar det, och sedan går vidare till nästa trappsteg. 

Spräckning av berg är egentligen en urgammal metod. Innan sprängmedel uppfanns bröt man sten genom spräckning. Numera har man dock mycket mer avancerad teknologi som gör jobbet mer effektivt, men metoden är den samma i grunden. Den innebär att man trycker loss berget genom hydraulik. Vi har tillgång till flera olika verktyg för spräckning, till exempel marknadens kraftigaste spräckare av märket Hirado, Superwedge, och Darda. 

Vilken teknik som ska användas beror på uppdragets karaktär. Losshållning är ett brett begrepp, och kan innefatta allt från små ingrepp inuti befintliga anläggningar som kraftverk och sjukhus, till att spränga stora volymer berg mitt i vildmarken. Generellt används spräckning i känsliga områden, då metoden är vibrationsfri, medan man använder sig av sprängning då det inte finns behov av samma försiktighet. Båda metoderna kan dock utföras med fullständig säkerhet, givet tillräcklig planering.

Vikten av ett välplanerat arbete

Nyckeln till kostnadseffektiv berghantering är genom noggrant planerad losshållning. Först och främst måste man noga utforska bergets typ, dess kvalitet och de sprickor som redan finns. Sedan kan man göra en omfattande riskanalys för att säkerställa säkerheten för alla inblandade. Om berget ligger i ett område med detaljplan – det vill säga i princip alla bebyggda områden – krävs ett polistillstånd. Resterande planering beror på själva uppdraget. 

Om ni är intresserade kommer vi gärna ut på ett kostnadsfritt och förutsättningslöst besök för att ge en offert och diskutera vad som behövs göras. Vi har lång erfarenhet inom losshållning, och är ett av branschens största företag. Vi har även nyligen påbörjat att elektrifiera vår fordonsflotta, för att hänga med i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Kontakta oss idag om du är intresserad av hur vi kan hjälpa till med losshållning!

0
Feed

Lämna en kommentar